Oljka v stanovanju

Oljka v stanovanju

Oljka v stanovanju?

oljka za v stanovanje

Glede na trenutno navdušenje nad sobnimi rastlinami si težko predstavljamo, da bi bilo v stanovanju lahko drevo, pa vendar – popolnoma sem bil presenečen, ko sem ugotovil, da lahko znotraj gojiš oljko. Seveda, ko sem jih začel brskati, sem povsod videti oljke in se spraševal, zakaj jih prej nisem opazil. To je trend, ki sem ga videl v hudi rasti: oljke s svetlo, modro obarvanim listjem lepo delujejo v sodobni notranjosti. Imajo neko prefinjenost, kot da ste pravkar v svojo dnevno sobo prinesli drobec Toskane. Če razmišljate o gojenju ene od teh lepot, je tukaj vse, kar morate vedeti.

Oljka v stanovanju in Sonce

oljka v stanovanju sonce

Na žalost tistih, ki živimo v bolj zaprtih prostorih, ima oljka, tako kot večina sadnih dreves, raje polno sonce (vsaj šest ur na dan). Idealno je sončno okno, obrnjeno proti jugu.

 

Velikost

oljka stanovanje mala velika oljka

Čeprav lahko oljke v posodah dosežejo tudi do deset metrov, razen če so vaši stropi posebej visoki, se boste verjetno odločili za pritlikavo sorto. Pritlikave oljke bodo zrasle do šest metrov, čeprav jih lahko obrežete krajše.

Sajenje

Oljke imajo rade zemljo, iz katere voda enostavno odteče; kot kaktusova mešanica. Če na dno posode položite centimeter ali dva stiropora, gramoza ali katerega koli drugega polnila, bo zemlja dobro odcedna. (In seveda poskrbite, da bo v posodi veliko drenažnih lukenj.) Čeprav oljke rastejo precej počasi, se prepričajte, da je posoda vsaj nekaj centimetrov večja od koreninske grude na vsaki strani, da koreninam omogoča, da se razširijo. Sajenje v večjo posodo bo pomenilo, da boste morali drevo redkeje presaditi.

Nega oljke v stanovanju

oljka za v stanovanje

Pustite, da se med zalivanjem namoči zgornji centimeter zemlje v loncu. Oljke, ki so doma v Sredozemlju, so še posebej primerne za bolj suh zrak (kakršen najdemo v večini domov), zato zemlje ni treba dodatno vlažiti.

Sadeži

oljka v loncu za v stanovanje

Če želite, da vam oljka nudi dejanske oljke, pa tudi lepega izgleda, poskrbite, da bo sorta, ki jo kupite, za plodove in ne zgolj okrasna.

Slabe novice

umetna oljka za v stanovanje

Čeprav oljke lahko gojimo v zaprtih prostorih, jih v zaprtih prostorih ne moremo gojiti za vedno. Več virov, ki sem jih našel, je navajalo, da lahko oljke v zaprtih prostorih živijo le osem do devet let. (Kaj se zgodi po osmih do devetih letih, ni natančno določeno ) Kljub temu pa je osem do devet let precej – in v tem času boste morda celo dobili kakšen sad. Lahko pa se odločite za umetno oljko 🙂

Ekstrakt oljčnih listov

Originalni in patentirani vodni izvleček oljčnih listov z zelo visoko vsebnostjo polifenolov in prijetnega okusa!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja